ВАЖНО!

Записване на новоприети студенти, явили се на предварителни изпити или състезания, организирани от ТУ-Габрово, за квота 50% от местата държавна поръчка.

Персонален сайт на кандидат-студента и проверка на резултати от изпити: umis.tugab.bg/ksp

On-line подаване на кандидатстудентски документи на адрес: umis.tugab.bg/online

On-line състезания и изпити на адрес: umis.tugab.bg/tests/

Заявление за предварителен изпит тук>>.

Записване с договор

Предстоящи събития

No current events.

Кратки сведения за град Габрово ПДФ Печат Е-мейл
Град Габрово е разположен в северните склонове на Средна Стара планина, в географския център на България. Възникването на Габрово е регистрирано за първи път през XIV век. Според една легенда негов основател е Рачо Ковача. Но археологическите разкопки в центъра на града доказаха, че селището тук е съществувало още през XII век.

През времето на Възраждането Габрово е важен занаятчийски и търговски център, свързан с цяла Европа и Близкия Изток. Неговите жители възприемат прогресивните идеи на този период и градът става люлка на българската просвета и култура. През 1835 г. Васил Априлов създава тук с дарения първото новобългарско светско училище.

След Освобождението на България в Габрово с бързи темпове се развиват текстилната, кожарската и машиностроителната промишленост. По-нататъшно развитие получава и образователното дело. Укрепва известната Априловска гимназия, открива се и едно от първите средни технически училища в страната, което приема името на своя дарител – родолюбеца габровец  д-р Никола Василиади. Понастоящем Габрово е най-големият производител на електротелфери, режещи инструменти и пластмасови изделия у нас. В града успешно функционират фирми за текстилни, електронни, електротехнически, мебелни и други изделия.  

Габрово продължава и традицията на образователен и духовен център в региона с институции като: Технически университет, Априловска гимназия, Техникум по Механо-електротехника, Математическа гимназия, Национален музей на образованието, Дом на хумора и сатирата, Драматичен театър “Рачо Стоянов”, Куклен театър, Дом на културата “Емануил Манолов”, Исторически музей и други.

Недалеко от Габрово се намира легендарният връх “Шипка” (23км), Архитектурно-етнографският комплекс “Етъра” (8км), Архитектурно-историческият резерват село “Боженци” (14км), красивите планински туристически местности Люляците (15 км) и Узана (23 км), както и възрожденските градове Трявна (20 км) и Дряново (20 км), историческият Дряновски манастир (19 км), Соколският манастир (10 км), крепостта “Градище” от IV – VII век (6 км) и други. 

До град Габрово може да се стигне най-бързо и удобно по магистрала “Хемус” (София – Варна), като се направи отклонение от 27 км край град Севлиево. Удобно е и пътуването по международния път Е-97, който свързва Северна и Южна България. Живописен е пътят E-91 (София – Бургас), от който за  Габрово се прави 48 км отклонение при Казанлък и се пътува през Шипченския проход. Може да се пътува и с влак, като се използват ж.п. линиите София – Бургас, София – Варна или Русе – Стара Загора до гара Царева Ливада, откъдето има удобни връзки за град Габрово.

Последно променен на Сряда, 04 Март 2009 08:18
 
Technical University-Gabrovo Габрово НЕТ
Създаване на уеб сайт, SEO Новини за Габрово CNC машини от Макино Металорежещи машини Магазин за храни и животни в Габрово Металорежещи машини втора употреба